Bundan tam 44 yıl önce İspanya’da bir araya gelen Picasso ve Ara Güler’in bu defa yolları Antalya Kültür Sanat’ta kesişti. Picasso kadın ve boğa resimleriyle Güler ise Antalya ve çevresinde çektiği fotoğraflarla aynı galeride Antalyalılarla buluştu.
1970’li yıllarda ünlü fotoğrafçı Ara Güler sanat camiasının dünyaca ünlü isimlerinin portrelerini çekmeye başlar. 1971 yılında Paris’te Skira Yayınevi’nin patronu Albert Skira, Picasso’nun bir kitabını basacaktır ve Güler’den bu kitap için fotoğraf çekmesini ister. 90 yaşındaki Picasso’nun bir kare fotoğrafını çekmek için şatosunun önünde her gün çok sayıda fotoğrafçının nöbet tuttuğu dönemdir ve Güler kitap bahanesiyle Picasso’nun evine girmeyi başarır. Picasso’nun dört gün boyu sallanan sandalyesinde ve resimlerini çizdiği karanlık odada fotoğraflarını sessizce çeker.
DUR PORTRENİ YAPAYIM
Fotoğrafçıyla usta ressam çok az konuşur. Bu konuşmalardan birinde Picasso, Ara Güler’i yakın dostu ressam Paul Cezanne’ye benzettiğini söyler ve “Dur senin portreni yapayım” der. Ancak seksen odalı şatoda kağıt bulunamaz sonunda Picasso bir kitabın boş olan ilk sayfasına Güler’in potresini çizer.İki usta böylesine güzel dört günlük beraberlikten sonra bir daha görüşmez. Ta ki 44 yıl sonra Antalya Kültür Sanat’ta açılan Ara Güler ve Picasso sergisine kadar…
Sergide sadece resimleri değil sanatçının resim anlayışında nasıl bir yol izlediğine de şahitlik ediyorsunuz. CHAYALLER VE GERÇEKLER
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurduğu ATSO Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı çatısı altında hayata geçirilen Antalya Kültür Sanat geçtiğimiz Eylül ayında sessizce açtığı ilk sergisinde bu iki büyük ustayı buluşturdu. Sergi için Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Koleksiyonu’ndan derlenen gravürler Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çabasıyla açılan Antalya Kültür Sanat’ta görücüye çıktı. Sergide sadece resimleri değil sanatçının resim anlayışında nasıl bir yol izlediğine de şahitlik ediyorsunuz. Sergide Picasso’nun 54 eseri yer alıyor. Sergiyi gezerken Picasso’nun “hayal ettiğiniz her şey gerçektir” sözünü hatırlıyorsunuz.
Yaşam şevkini kadınlardan alıyor
Picasso’nun 1929 ve 1964 yılları arasındaki yaptığı gravür ve seramik çalışmalarından oluşan “Picasso:Kadın ve Boğa-Doğduğu evden gravürler ve seramikler” sergisi binanın üst katında yer alıyor. En üst katta Picasso’nun kadınları var. Bir alt katta ise boğaları. Picasso’nun boğa tutkusunu ve kadınlara duyduğu hayranlığı sergiyi gezerken tanıklık ediyorsunuz. Bilindiği gibi Picasso Málaga’daki çocukluğundan itibaren, annesi, iki kız kardeşi, iki teyzesi, bir büyükanne ve bir hizmetçiyle birlikte yaşar ve aile içindeki tek erkek babasıdır. Sergi küratörü Mario Virgilio Montañez Arroyo, sanatçının kadınlara ait bir dünyanın sakini olarak onları saplantılı bir biçimde, bütün olası perspektiflerden resmettiğini değinerek şu yorumu yapıyor: “Picasso, bunu yaparken kadınlardaki yaşam şevkini, enerjiyi, iradeyi ve hatta umudu tasvir ediyor.”
40 karede antalya
Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in özel arşivinden derlenen “Işık ve Tarih: Ara Güler’in Gözüyle Antalya” sergisi ise Antalya Kültür Sanat’ta Picasso’nun sergisinin alt katında yer alıyor. Sanatçının imzasını taşıyan 40’a yakın fotoğraf, Antalya ve yakın çevresinden, Kaş, Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Side ve Perge’den olağanüstü güzellikteki görüntüleri biraraya getiriyor. Her iki sergide 28 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilir.